Znajdziesz nas nas

Wiejska zabawa

Odbywa się w chacie grillowej, która najlepiej oddaje charakter imprezy. Scenerię stanowi sprzęt rolniczy, snopki słomy i specjalne wiejskie stroje. Menu podczas imprezy jest typowo wiejskie: dania z grilla (kaszanka, kiełbasa, boczek, karkówka, piersi z kurczaka), wędliny (baleron, szynka wiejska, salceson, pasztet), wiejskie pieczywo, smalec wiejski ze skwarkami, kapusta z leśnymi grzybami, pierogi, wiejskie sery, dodatki (ogórki kiszone, grzybki w occie, papryka marynowana), ciasto domowe.

Konkurencje podczas zabawy wiejskiej:

  • Kapuściana sprawa – dwie konkurujące ze sobą drużyny dostają po 10 główek kapusty. Muszą ją poszatkować i ubić w beczce. Zwycięża ten zespół, który zrobi to najszybciej.
  • Ubijanie masła – tu także liczy się czas. Ubite masło musi mieć stałą konsystencję i z łatwością rozsmarowywać się na chlebie. Do ubijania masła wykorzystywane drewniane masielniczki.
  • Oj siano, siano -  przy pomocy wideł należy jak najszybciej przenieść stertę siana na wyznaczone miejsce.
  • Wyścig z jajem – drużyny ustawiają się w dwóch rzędach. Każdy z zawodników musi pokonać tor przeszkód z surowym jajem na łyżce, którą trzyma w ręku tak, by jajo się nie zbiło. Zespół, który pierwszy straci jajo – przegrywa.
  • Dojenie krowy – oczywiście na czas. Krowa nie ryczy, nie wierzga i nie bodzie, ale mimo to dojenie wcale nie jest łatwe. Chyba, że ktoś ma już doświadczenie.
  • Lepienie z gliny – uczestnicy zabawy muszą ulepić z gliny cztery naczynia: miskę, wazon, kubek i talerz. Oceniany jest czas i estetyka wykonanych naczyń.
  • Przyśpiewki wiejskie – to typowe zawody w śpiewaniu, ale nie znanych piosenek, ale przyśpiewek ludowych, które goście znają, a jeżeli nie znają to muszą wymyślić. Mają tylko 20 minut na przygotowanie i start. Drużyna, która zaśpiewa więcej przyśpiewek – wygrywa.

Na zakończenie goście bawią się na wiejskiej zabawie tanecznej.